Straatwerk

Straatevangelisatie

In deze op resultaat gerichte maatschappij is “Straatevangelisatie” voor veel christenen een achterhaalde zaak. Het is voor hen iets uit vroeger tijden; tegenwoordig heb je toch wel modernere middelen om de mensen te bereiken, middelen die meer effect sorteren. Meestal vraag ik dan: welke manier gebruik jij dan en wat is het resultaat?

We kunnen natuurlijk het resultaat van straatevangelisatie (gelukkig) niet meten, maar ik weet wel dat je met heel veel mensen in gesprek komt. Soms zelfs met diep overtuigde atheïsten die toch even een praatje willen maken. En vaak bemoedigd en diep nadenkend hun weg vervolgen. Maar het is belangrijk hoe je het aanpakt, het is zaak om de mensen met een glimlach tegemoet te stappen.

Creatieve hulpmiddelen zoals moduleerballonnen en een schetsbord kunnen een grote hulp zijn om met de mensen in gesprek te komen.
Mensen blijven dan vaker staan en beginnen vragen te stellen. Op een ontspannen manier de aandacht trekken werkt beter dan ze direct aanspreken.

Hoe pak je dat aan:

Je kunt alleen op stap gaan, maar je kunt ook mensen uit je gemeente of andere kerken/gemeenten vragen om mee te gaan. Vraag aan de gemeente om voor de actie te bidden.
Zoek mensen die met het schetsbord kunnen werken of met bijvoorbeeld met moduleer- ballonnen, of doe dat zelf.
Zoek een plekje in een voetgangersgebied, waar je geen last hebt van het verkeer of veel fietsers.
Spreek de mensen aan die bij de rebus blijven staan om hem op te lossen.

Nadenkend over de opdracht die Jezus ook aan Zijn Apostelen heeft gegeven en over hun hoofden heen ook aan al Zijn kinderen, komt de gedachte naar boven: hoe geef ik daar dan invulling aan. Ik geloof dat het in de eerste plaats belangrijk is dat we een leefstijl hebben die bij het geloof past.
Dat is een heel belangrijk getuigenis voor de wereld om je heen, “laten zien waarin we zeggen te geloven”.

Zelf gebruik ik graag ‘Straatevangelisatie’, het is een prachtig middel om alle lagen van de bevolking te bereiken. Op straat kom je ze tegen, de junk, de alcohollist, de atheïst, de occultist, de onverschillige en ga zo maar door. Het is alleen de kunst om met mensen in contact te komen.

Maar met gebruik van het schetsbord lukt het heel goed om de nieuwsgierigheid van de mensen te prikkelen. Een van de voordelen is dat je mensen niet direct hoeft aan te spreken. Als ze blijven staan om de rebus op te lossen laat ik ze rustig hun gang gaan; als ze er niet uit kunnen komen vraag ik met een lach: “kan ik u misschien helpen want ik ben de creator van dat kunstwerk”.